pers Helderse Courant - 030116

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persNoord-Hollands Dagblad - Helderse Courant - 16-1-2003

Expositie en voordrachten in kader van Gedichtendag□ Bij Triade is een tentoonstelling over de combinatie tussen beeld en tekst ingericht

Van onze verslaggever

DEN HELDER - Een tentoonstelling over de combinatie tussen beeld en tekst en voordrachten. Daarmee wordt in Den Helder ingehaakt op de landelijke Gedichtendag, op 30 januari. Een groot aantal kunstenaars en leerlingen laat zich tijdens de activiteiten bij Triade en in de bibliotheek van zijn beste kant zien. Voor de vierde keer wordt de laatste donderdag van januari in Nederland en België een Gedichtendag georganiseerd. Bij Triade zijn ze nu al in de stemming. Daar is een tentoonstelling ingericht, die nog tot het eind van deze maand te bezichtigen is.

Thuiswedstrijd
Voor de eerste kunstenares die acte de présence geeft, is het een thuiswedstrijd. Marja Lely is coördinator van Triade en toont in het gebouw aan de Middenweg de werken uit haar boekje 'Dag paddestoeltje'. Daarnaast hangen er van de Helderse een groot aantal stukken, die gecombineerd zijn met teksten, nieuwe tekeningen en gedichten uit haar nog te verschijnen bundel '5*5'. Jelle Bouwhuis is de tweede exposant. Deze bouwkundig tekenaar maakt tekeningen met vetkrijt en potlood of pen. Het zijn vrij gedetailleerde weergaven van de kroegentochten of wandelingen van hemzelf en zijn literaire vrienden, waarmee hij de Fruitcompagnie vormt. Bij de tekeningen zijn teksten geplaatst en een tweetal vitrines is ingericht met bundels en schetsboeken van Bouwhuis en compagnons. Sjoerd van Berkel leverde een aantal kleurrijke werken in. Schilderijen in een naïeve beeldtaal en onderwerpen, die verwijzen naar zijn literaire wandelgangen. Felix Hogeboom is tot slot vertegenwoordigd met pentekeningen. Kleine volgetekende notities, weergave van persoonlijke ervaringen. Hogeboom heeft bij de tekeningen literaire overpeinzingen gevoegd.

Voordracht
Op de landelijke Gedichtendag zelf, laten leerlingen van het studiehuis Molenplein zich van hun creatieve kant zien. In de bibliotheek aan het Bernardplein, lezen zij zelfgemaakte gedichten voor. Het thema dat centraal staat is 'Vrijheid'. In het kader van het vak culturele en kunstzinnige vorming (CKV) moet de bovenbouw van havo en vwo deelnemen aan allerlei kunstzinnige en culturele activiteiten. Sinds een aantal jaren is deelname aan de landelijke Gedichtendag opgenomen in het programma van het Studiehuis aan het Molenplein. De leerlingen hebben workshops 'gedichten maken' en 'het presenteren van gedichten' gevolgd.
In de bibliotheek tonen ze vanaf drie uur het resultaat. De toegang is gratis. Wie nog niet genoeg po�zie heeft gehoord, kan 's avonds terecht bij Triade. Dan organiseert het kunst- en educatiecentrum de voordrachtavond 'Dichter bij Dichten' . Een tiental dichters staat garant voor een gevarieerd en muzikaal optreden. Het spits wordt om acht uur afgebeten door de Nieuwedieper Cor Wulffelé. Zijn stadsgenote Fay Ellen is de volgende die het podium bestijgt. Dit achttienjarige talent won onlangs de tweede prijs bij de landelijke wedstrijd Kunstbende. Fay is creatief en eigentijds en maakt in haar gedichten ook nieuwe woorden. De eerder genoemde Fruitcompagnie is daarna aan de beurt. Dit gezelschap wordt naast tekenaar Bouwhuis, gevormd door Sjoerd van Berkel en Jaro Hamman. Deze drie muzikanten zijn vanaf 1993 bezig en hebben inmiddels een scala aan eigen teksten en liedwerk gemaakt. Hun nummers en voordrachten variëren van sketches, gedichten en liedjes tot experimentele klankdichten.

Na de pauze zal de Alkmaarse Anja van Vliet het podium bestijgen. Zij schrijft zelf teksten, vooral in het Frans en Engels. Voorheen zong ze en speelde ze gitaar, nu draagt ze haar werk voor. De inhoud is meestal romantisch, het gaat over het gevoelsleven van de dichteres. Zij wordt opgevolgd door Niels Vonberg, het andere Helderse talent. Deze 21-jarige weet veel van muziek. Vonberg schrijft songteksten en gedichten en laat zich daarbij inspireren door zijn omgeving.

Passie
De volgende artiest komt ook uit Den Helder. Diny Bravenboer. Zij heeft haar hele leven al een passie voor lezen en de Nederlandse taal. Een paar jaar geleden bracht zij haar bundel 'Tij en ontij' op de markt, het resultaat van de gedichten die ze op latere leeftijd schreef. De avond wordt rond half elf afgesloten door de Fruitcompagnie. De toegang bedraagt twee euro, kaarten zijn verkrijgbaar bij Triade en aan de zaal.
Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017