pers Alkmaarse Courant - 040906

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persNoordhollands Dagblad - Stad en Streek - Alkmaarsche Courant - maandag 6-9-2004

Kunstroute legt een tot nu toe verborgen wereld bloot

ALKMAAR - Een onvermoede overdaad aan kunstzinnige uitingen gaat schuil in Alkmaar-Noord. Dat bleek afgelopen weekeinde tijdens de Kunstroute Alkmaar-Noord, waar 57 amateurs en professionals zich in hun eigen woning presenteerden. Een lawine van huisvlijt, ambachtelijke hoogstandjes en doorwrochte creativiteit kwam aan het licht. De kwaliteit was heel verschillend en hetzelfde gold voor de diversiteit aan gebruikte technieken. Schilders, keramisten en naaldwerkers. Dichters, beeldhouwers en fotografen. Te kunst en te keur, als het ware. Het aardige van deze kunstroute was, dat door de organisatie waarschijnlijk nauwelijks geballotteerd is.

Hierdoor werd een wereld zichtbaar, die in het leven van alledag verborgen blijft. Aan de hand van een uitgebreide, rijk geïllustreerde brochure kon het publiek zelf keuzes maken en routes uitstippelen. Het is zaterdagmiddag en zonnig. Overal fietsen mensen rond, het routeboekje in de hand. Door de grote blauwe banieren in de tuinen, zijn de deelnemende kunstenaars snel gevonden. Op de kanaaldijk staat het echtpaar Dolfin uit Alkmaar op het punt door te fietsen naar een volgende locatie. Ze hebben zojuist de fotografe Tanya Hessels bezocht, die naast foto's vrij werk exposeert in haar pittoreske dijkwoning. "Er is heel veel moois te zien en dat had ik niet verwacht", zegt mevrouw Dolfin.

Haar echtgenoot vult aan: "Ik vind het enthousiasme waarmee de mensen exposeren heel opvallend. De gastvrijheid en bereidheid om uitleg te geven, zonder direct iets te willen verkopen. Leuk om dit soort mensen te ontmoeten." Dat niet alles in even goede aarde valt blijkt bij zorghuis Het Rekerheem. In de entreehal exposeren Sjoerd van Berkel, Felix Hogeboom en Jelle Bouwhuis. Zij vormen de kunstgroep Vacuüm en Jelle ontwierp tevens het aanstekelijke logo van de Kunstroute: een hollend huisje met een oog. Naast de ingang zit een tiental ouderen in de schaduw te soezen.

"Ik vind er niks aan', zegt een hoogbejaarde vrouw in een rolstoel. Het zegt me niets, dat geklodder met verf. Voor mij moet het iets voorstellen." Mevrouw F. Esmeijer-Slot nuanceert dat:"Ik word er niet door gegrepen, maar ik wil er ook niet over oordelen. Iedereen heeft recht op een eigen smaak." Het initiatief verdient beslist navolging. De belangstelling is groot. Ook de afgelegen plekken worden druk bezocht en de meeste mensen houden er een leuke ervaring aan over. "Het leuke is dat kunstenaars met elkaar in contact komen", zegt organisator Hetty Branderhorst-Snijder in haar atelier aan de Treilerstraat. Over de kwaliteit van het aanbod zegt ze:"De mensen zien zelf wel wat kwaliteit heeft".
Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017