Intro PS


Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar: Creatief Curriculum


HET LEVEN ALS EEN KUNSTWERK.

Jacob Passander: Schrijver – (levens)kunstenaar.

Kunst moet een beetje schuren en schrijnen, verbazen, verwonderen en vooral niet veilig zijn. Kunst als uitdrukking van je diepste zielenroerselen. Jacob Passander is al zijn hele leven bezig met schrijven, tekenen en vormgeven. Volkomen autodidactisch en autonoom heeft hij zich ontwikkeld tot wat hij nu is. Zijn eigen leven is wellicht zijn grootste en meest sprekende kunstwerk.

En daarnaast treedt hij op als dichter, vaak in samenwerking met andere muzikanten en kunstenaars. Hij zoekt ook juist die kruisbestuiving op. Wederom, kunst mag niet te veilig worden. Kunst moet tot beweging aanzetten. Hij schrijft gedichten, kinderboeken, overpeinzingen, artikelen. Zijn eerste kinderboek Het geheim van Tom Tattoo dat hij ook zelf heeft geïllustreerd verschijnt november 2013. Momenteel werkt hij ook aan zijn eerste roman, met als werktitel Het ruizen van de wereld. Een liefdesverhaal, een zoektocht naar goed en kwaad, een glimp van de wonderlijke wereld van engelen en demonen, en een inkijk in de geest van een kunstenaar. Hemels en aards,  spiritueel en zo nu en dan pornografisch, kan dat samen? Bij Jacob Passander wel.

Daarnaast bezig met illustraties voor zijn eigen kinderboeken, flyers voor Transition Town Zaanstreek en gelegenheidskunst. Vooral kunst van natuurlijke materialen,  jutterskunst of recycly-art spreekt hem aan. Kunst ook als statement en commentaar op het moderne leven, maar niet vanuit het veroordelen, maar vanuit de verwondering. Want ons leven is het grootste kunstwerk van alles. De ware kunstenaar is gezegend met het talent dit tot uitdrukking te brengen. En dat mag best dus ook soms een beetje schuren of schrijnen.jp-moonbeam.jpg
ill. Moonbeam
jp-morgaine-lomo.jpg
ill. Morgaine lomo
jp-tom-tattoo-octopussy-traan.jpg
ill. Tom Tattoo- Octopussy


 

LEEGTE.

De leegte was zo minuscuul
Klein, een molecuul
Dat het mij niet verraste
Dat de hele grootsheid
Van het bestaan
Er niet in paste.
Daarom bleef het bestaan
En keek het mij
Zo doordringend aan.
Ik wurmde mij
Door dit wormgat
En ontdekte dat
Achter alle dingen
Dat éne ding was:
Leegheid.

En ik was even de weg kwijt.
Leven zelf leek niets
Tot ik ontdekte dat
Die allesomvattende leegte
Ook alles bevatte
En het dus zat Leven bezat.
Dat leegte hier
Eenvoudigweg
Niet bestond.
Op geen enkele manier.

De leegte was zo gevuld
Dat het mij niet verraste
Dat de hele grootsheid
Van het bestaan
Er ook makkelijk in paste.

En er bijna bij
In het niet viel.

Jacob Passander.
verscholen masker

wandelstok

Contact opnemen kan via passander@gmail.com
Laat u verrassen door het leven!

Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017