pers - Zondagsblad Zaanstreek - 060531

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persZondagsblad Zaanstreek - 31-5-2006


Dovemansoren


KROMMENIE - Een nieuwe editie van Dovemansoren, met poëzie, muziek en bewegende beelden, vond vorige week plaats in de Groote Weiver. Voorheen kende dit podium een sterke poëzietraditie met het jaarlijkse Zaanse dichterfestival in de decembermaand. Een paar jaar geleden kwam er aan dit kleurrijke verschijnsel een einde, maar nu heeft de Zaanse stadsdichter Jacob Passander er nieuw leven ingeblazen.

Dovemansoren is nog steeds een dichtersfestival maar één die probeert grenzen te verruimen. Vooral de grenzen tussen muziek en het gesproken woord. Speciaal hiervoor was de Fruitcompagnie uitgenodigd. Dit bijzondere gezelschap uit Alkmaar en omstreken verzorgt al jaren optreden en literaire jamsessies waarbij muziek, klanken en poëzie samenkomen in een wonderlijk geheel. Aan hen de eer de avond te beginnen door de eerste literaire jamsessie in te zetten.

Terwijl Vincent Palmboom videobeelden projecteerde klonken de eerste voorzichtige klanken. Het had even tijd nodig, maar na een half uur kon de eerste sessie succesvol afgesloten worden met vijf muzikanten en drie dichters op het podium. Eigenlijk vier, want Niek Wittebrood die de percussie verzorgde had ook nog een gedicht van iemand anders gebracht.

Na een korte pauze was er tijd voor enkele vaste acts. Krommeniër Kees-Jan Sierhuis had speciaal voor die avond samen met accordeonist Peter een nummer over de Zaan geschreven. Jacob Passander mocht hierna zichzelf presenteren en bracht een kleine selectie gedichten. Tot slot brachten twee leden van de Fruitcompagnie een deel uit hun vaste repertoire. Na deze bevreemdende mix van poëzie en (gitaar)klanken werd het gehoor van de toeschouwers even wat rust gegund door middel van een korte pauze.

Hierna luide MC Haas, bekend van het Zaanse Schrikbewind het laatste deel van de avond in.
Ingebouwd tussen microfoon en muziekstandaard begon hij zittend zijn act maar uiteindelijk liep hij a capella hiphoppend over het podium. Daarna kwam er definitief een einde aan een bijzondere avond. Een avond vol poëzie, van de straat, uit het hart, uit het hoofd, van een ander, vanuit het niets en muziek van gitaar, ritmebox, mondharmonica, harmonica, djembé en kaasrasp. Afgemaakt met bewegende en stilstaande beelden op de achtergrond. Over twee maanden vindt er weer een nieuwe Dovemansoren in de Groote Weiver plaats.


Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017