Reuring bij Koekenbier - 9-12-2013

Reuringgedichtenavond bij Koekenbier - maandag 9-12-'13 - Inge Bak leest novelle 'Tranen van de zeegans', gedichten door Dick van Hoeve en Elbert Gonggrijp, liedjes door Ger Belmer - aanvang: 20 uur.

 Reuring_Koekenbier_Dick_van_Hoeve_131209.jpg
Dick van Hoeve
 Reuring_Koekenbier_Elbert_Gonggrijp_131209.jpg
Elbert Gonggrijp
Reuring_Koekenbier_Ger_Belmer_131209.jpg
Ger Belmer


Deze Reuringavond een divers programma met optreden van schrijfster Inge Bak, gedichten door Dick van Hoeve en Elbert Gonggrijp, liedjes door Ger Belmer.  Presentator Sjoerd van Berkel kondigt het programma aan, na applaus van het select publiek. De Alkmaarse schrijfser Inge Bak leest uit haar novelle De tranen van de zeegans waarin alles draait om de leefwereld van de vrouwelijke hoofdpersoon Aleida Vleijshouwer die dan ook met krachtige, zorgvuldige sfeertekening wordt neergezet. Een passage handelt over de slacht van driekielschildpadden en speelt zich af in de broeierige atmosfeer van een opiumkit, waarbij Aleida onder het voorwendsel als huishoudster te gaan werken in de prostitutie blijkt te zijn beland. Het verhaal speelt zich af in een negentiende-eeuwse setting. 

Inge Bak vindt het een uitdaging om de taal van vroeger met raakgetroffen woorden te laten leven. Zij zoekt naar exotische sferen, zoals te vinden bij Indische en Latijns-Amerikaanse schrijvers; haar werk heeft onderdak gevonden bij de Haarlemse uitgeverij In de Knipscheer, een fonds dat de nodige niet-Westerse literatuur uitgeeft. 'Eenvoud is de kracht van de novelle, vaak een chronologische vertelling, die je dwingt om strak te schrijven, er is geen ruimte voor uitweidingen.'

Na de eerste voorleesronde stelt het publiek enkele vragen over het uitgeven van een boek en de begeleiding door een redacteur. Schrijfster Inge Bak zegt tien jaar aan het manuscript van haar eerste boek te hebben gewerkt voordat het interessant werd voor een redacteur. Ze kon haar ontwikkeling afmeten aan de formulering van de afwijzingsbrieven die ze in die periode kreeg. Er wordt geconstateerd dat het uitgeversbedrijf in deze tijd sterk in beweging is, er zijn contracten mogelijk waarbij de schrijver het eigen boek betaalt en er net zoveel exemplaren worden afgedrukt als gevraagd, printing-on-demand. De redactie of correctie van het manuscript kan summier zijn, vaak moet daar extra voor worden betaald. Sommige schrijvers kiezen ervoor om hun werk te laten beoordelen door een manuscriptbeoordelingsbureau, een goede beoordeling verhoogt de kans dat een uitgever tot uitgave besluit. 

Inge Bak meent dat de novelle bij deze tijd past vanwege de beknopte vorm en merkt op dat als schrijver het onbevangen lezen verloren gaat. Ze heeft het idee dat de eerste twee boeken van haar hand nu overbodig zijn geworden en zou graag een misdaadroman willen schrijven. Met de novelle De tranen van de zeegans won Inge Bak de Rabobank Cultuurprijs 2012 in de categorie Letteren.

Dan is de beurt aan Purmerender Ger Belmer die levensliederen van eigen hand zingt, gericht op amusement. De bijna 70-jarige Belmer  weet zijn repertoire geroutineerd te brengen, waarbij onderhoudend gitaarspel als begeleiding dient. Tot verrassing van het publiek zingt Conny Riemens op ontroerende wijze een poëtische tekst van haar vriend, de dichter Elbert Gonggrijp. 'Wachten een vergeefse poging tot vinden, de pen heeft de tijd.' Een bespiegelende romantische tekst waarop het publiek met applaus reageert.  Dick van Hoeve gaat teder in zorgvuldig gekozen metaforen door zijn literair universum. Een gedicht over de Bergense gedichtenbanken volgt. Dan komt de voordracht op stoom met natuurstemmingsbeelden en een persoonlijke idylle gevonden bij de huizen langs de haven van Blokzijl. Ger Belmer leest tot slot wat zwartgallige humoristische gedichten, zoals hij eerder bracht bij dichterskring Waterland. De teksten zijn wellicht wat oubollig en passen goed tussen de schuifdeuren in de salon. De avond wordt afgesloten in gemoedelijke sfeer van creatieven onder elkaar.

Felix Hogeboom
Felix on donderdag 13 november 2014 - 20:23:53 | Lees/plaats reactie: 0

Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017