Eldorado Zomerpodium: singer/songwriter Peggy van Ligten en Fruitcompagnie - 10-8-2013

Eldorado Zomerpodium:

singer/songwriter Peggy van Ligten en Fruitcompagnie

peggy.jpgGROET – Een gevarieerd programma aanstaande zaterdagavond tijdens Eldorado Zomerpodium in Groet. Daar laat zaterdag 10 augustus de Alkmaarse singer/songwriter Peggy van Ligten zich horen met onder meer eigen easylistening nummers. Ze weet zich begeleid door Kim Rademakers (bas) en John Benrath (percussie/zang). Onder de naam Bliss schept dit trio een akoestische sound en sfeer die naadloos passen op Eldorado Zomerpodium. ''Bliss staat voor de diepste innerlijke vreugde vanuit de hart'', zegt Peggy, zus van de bekende gitarist Erwin van Ligten.

Muziekpoëziegroep Fruitcompagnie uit Alkmaar is ruim tien jaar actief: Sjoerd van Berkel en Felix Hogeboom brengen gedichten en gezongen teksten die Jelle Bouwhuis muzikaal illustreert op snaren en toetsen. “Uitbundig, absurd, lyrisch, kritisch, sprookjesachtig, ondeugend en soms ook bevreemdend”, schreef een recensent. Meer over de Fruitcompagnie is te lezen op www.vacuum-art.nl.

Gitaardocent Peter Broersen verzorgt 10 augustus ‘s avonds een korte workshop waarin mensen die nog nooit een gitaar hebben vastgehouden tot verrassend samenspel komen. Genoeg dus om te luisteren en genieten tijdens de zesde aflevering van Eldorado Zomerpodium. Gastheer is Bert van Baar, locatie: Camping Eldorado, Heereweg 233 t/o de enige houten bushalte die Groet rijk is. Aanvang 20.30 uur, entree gratis. Info: b.vanbaar@quicknet.nl.


'Bliss' bij zomerpodium Eldorado

GROET, 10 augustus 2013 -- Peggy van Ligten en Kim Rademakers bijten het spits af met singer-songwriterrepertoire bij de 6e aflevering van Eldorado-zomerpodium georganiseerd door Bert van Baar. Het eerste nummer is getiteld Heart en gaat over pieken en dalen in de liefde, rondborstig singer-songwriterwerk met gitaar en ontspannen basloopjes. Zangeres-gitarist Peggy van Ligten valt op door haar Indiaanse uitstraling met ravenzwart lang haar, introverte expressie wordt welhaast fysiek ondersteund door de muziek trefzeker gespeeld op de gitaar met stalen snaren, waarbij de geconcentreerd in haar spel verzonken bassiste Kim Rademakers vindingrijk ritmische accenten plaatst. De toelichting bij de teksten wordt wat timide gebracht, het gaat over de verwerking van persoonlijke gevoelens, en het is net of daarvoor een excuus nodig is;  het intieme podium in de schapenboet biedt alle ruimte en aandachtig luisterend publiek dat gaandeweg opgewarmd wordt door het muzikale gevoelsgeladen spel. De liedteksten vertellen van een levensstijl en zoektocht naar zingeving die aansluit bij de krachtige persoonlijkheid die zangeres Peggy van Ligten toont tijdens het brengen van haar werk. Het nummer Sun gaat over 'thuiskomen bij jezelf', kleurig met herfstige ondertoon, laid-back met beheerste melancholie waarbij het warme stemgeluid opvalt.

Songwriterrs  hebben het vaak over de blues van het leven. Dit geldt zeker voor een covernummer van Ed Sheeran  getiteld The A Team  waarin het leven van een verslaafde vrouw wordt geschetst. De muziek schept de intimiteit waarmee het wrange verhaal contrasteert, de trefzekere goedgearticuleerde bas vormt de verbindende schakel; de gemoedelijke samenwerking tussen beide muzikanten is zichtbaar en geeft het publiek net dat extra stukje beleving. Het nummer My name gaat over alles willen doen voor de ander maar daarin beperkt zijn ofwel het universeel menselijk tekort, een thema dat ruim door kunstenaars is uitgewerkt. Peggy benadert het gegeven puur en onbevangen met ontwapenende eerlijkheid. Bij beluistering van de teksten valt het op dat harmonie en schoonheid in romantische natuurstemmingsbeelden worden gezocht, daarin schuilt de beperking van het cliché; de oorspronkelijke aanpak waarbij de teksten vanuit een eigen uitgangspunt zijn ontstaan en de creativiteit in de muziek tillen het optreden echter uit boven de gemiddelde presentatie van zovele opkomende singer-songwriters, die na een kortstondig debuut al gauw worden vergeten.

Geluk ligt dichtbij en kan om de hoek gevonden worden is de boodschap van Bliss. Het nummer Simple man gaat over de geborgenheid die je kunt ervaren in een zelfgebouwd huis. Ja, je kunt zelf werken aan je geluk, hebt het in eigen hand, is de positieve boodschap die met overtuiging wordt gebracht. In het nummer Believe ontstaat de 'bliss' door het waarderen van de gewone kleine dingen van het leven waarin geluk schuilt. De ideale zijnstoestand is wellicht wat clichématig: "Grass is green, rivers are floating, birds are flying, this is the way .. life to be".  De plotse speelse hartenklop op de gitaarkast verrast, net als de opmerking van zangeres Peggy naar het publiek dat de bassiste op het eind van het spel ook moet bedanken. Freedom gaat over touwtrekken tussen mensen waarbij de betekenis 'in de lucht' hangt. De stem van de zangeres plooit zich in contrast met de stuwende muziek die uitmondt in een climax waarop het aandachtig luisterend publiek reageert met enthousiast applaus. Het nummer Desi vertelt van een sponsorkindje in Indonesië: "We are just friends for now and till the end".  De tekst Spring wordt opgedragen aan zus Maudy: "Wake up in my bed, turn around my head, a piece of morning is broken".  Een covernummer  van KT Tunstall wordt ingezet, uitbundige muziek met bravoure waarbij bassiste Kim ritmisch de cajon bespeelt. Vervolgens klinkt het eigen lyrische nummer Woman in me: "Find the woman in me if you take care of me .. we need time to grow speaking in whisper-sounds". Hope is what we need, it's all we have is het overtuigende slotlied van het programma, gekenmerkt door een smaakvol geluid en enthousiaste muzikale inzet.      

Felix Hogeboom

Felix on woensdag 28 augustus 2013 - 17:11:48 | Lees/plaats reactie: 0

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen geven op deze site. Log eerst in of meld je aan Klik hier om aan te melden
Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017